Back to Question Center
0

Семалт Екперт говори како је уклањање Веб података легализовано судском одлуком

1 answers:

Можда је незаконито чувати податке са веб страница без изричитог одобрења власника сајта, судија је недавно одлучио другачије под одређеним околностима. хиК Лабс је недавно поднела тужбу против ЛинкедИн-а због тога што их спречава да извлаче податке са ЛинкедИн страница.

Било је грубо шок већини људи којима је ЛинкедИн речено да покрену бесплатан приступ својим веб страницама - voir paie nethris releve. хиК је користио своје алгоритме да би открио када корисник ЛинкедИн тражи посао на основу промена које корисник унесе у свој јавни профил.

Алгоритми се раде на подацима извученим са ЛинкедИн веб страница. Као што се и очекивало, ЛинкедИн му се није допало и уведене су контраере како би се спречио хиК од даљег извлачења података. Осим техничких баријера које су успостављене, издата су и снажна законска упозорења.

Стартуп није имао другог избора него да легално узме проблем. хиК је морао тражити правни задатак. Компанија је тражила да ЛинкедИн нареди да уклони своје техничке баријере. хиК је такође желео да се легализује процес извлачења података на ЛинкедИн-у.

Срећом за почетак, добио је оно што је желео. Решење је било у корист хиК. ЛинкедИн је наређено да уклони све контраере које ометају хиК од чишћења својих (ЛинкедИн) веб страница и такође дају хиК слободну руку пошто је дело потпуно легално. Судија је одлучио да одлучи о чињеници да оно што жели да ојача је податак који је приказан за јавно гледиште.

Судија није наредио само окривљеном да уклони сав превентивни механизам који је уведен против хи-а, већ је наредио да се оптужени у будућности одустане од таквих дјела.

Промовисање отворених веб података

Иако је пресуда још увијек привремена забрана, веома је чудо што закон подржава отворене веб податке и слободан приступ информацијама на Интернету јер ова одлука потврђује да. Чак и ако се коначна одлука приближи окривљеном, ова чињеница је већ утврђена.

Судија је промовисао ову политику искључујући готово све аргументе ЛинкедИн-а. Док је ЛинкедИн покушавао да утврди да је тужитељ прекршио своју приватност, судија га је супротставио чињеницом да окривљени продаје и податке.

Када аргумент није водио воду, оптужени је такође изјавио да је дело хиК било у грубом кршењу Закона о компјутерским преварама и злоупотребама (ЦФАА), јер је стартуп приступио њиховим серверима да прикупљају податке незаконито. Опет, аргумент је био пребачен. Одбачен је на основу тога што је хиК само садржавао садржај на јавним, не-заштићеним страницама.

Судија је аналогизирао случај као неко који је у радном часу отишао у отворену радњу. За овакву особу се не може рећи да је прекршај. Значи, хиК није прошао. Интересантно, судија је отишао даље да објасни зашто је његова одлука у јавном интересу.

На кратко, суд је прихватио да је у јавном интересу дозволити да се подаци попишу, извлаче и анализирају. Дакле, то ће бити штетна политика за подстицање постављања препрека слободном протоку информација.

Шта би требало да научите из одлуке

Иако можда немате разлога да извучете податке директно из ЛинкедИн-а, требало би да научите из одлуке. Боље је играти сигурно читањем и поштовањем робота. ткт датотека свих веб страница. Запамтите, одлука је и даље привремена забрана. Можда ће ићи у прилог ЛинкедИн-а.

Док одлука не утиче директно на вас, драго ми је да савезни суд подржава политику држања веба отвореним за јавност. Дакле, информације би требале бити доступне и доступне онима који могу да их претражују и добро користе.

Веб подаци су изузетно корисни за све, посебно медијске аналитичаре, програмере, научнике података и неке друге професионалце. Као таква, одлука је добродошао.

December 22, 2017